Heb je minder tijd om aan lange termijn doelstellingen te werken?


En nieuwe ontwikkelingen in het oog te houden? Als zelfstandig ondernemer of MKB’er word je vaker dan je lief is meegesleept door de waan van de dag, waardoor je minder tijd hebt om aan lange termijn doelstellingen te werken en nieuwe ontwikkelingen in het oog te houden. Zolang dat niet structureel het geval is, is er weinig aan de hand.

Maar zelfs al sta je regelmatig stil bij waar je naartoe wilt (of moet) met je bedrijf, het is en blijft soms moeilijk om te zien of je op het juiste spoor zit, waar je moet bijsturen of zelfs radicaal iets veranderen. Simpelweg omdat je een insider in je eigen bedrijf bent, wat iets doet met hoe je ernaar kijkt.

Als je merkt dat je vastloopt of het gevoel hebt dat er iets moet veranderen aan je dienstenpakket of hoe je je positioneert, maar je weet niet precies wát, dan kan het nuttig zijn om een buitenstaander in te schakelen. Eentje die zzp’er is en al sinds 1998 in de marketing en communicatie zit.

Marketing en communicatie advies inwinnen

Het kan zijn dat je advies wilt omdat je, bijvoorbeeld, merkt dat je bedrijf minder lekker draait, het werven van nieuwe klanten moeilijker gaat en/of je jouw dienstenpakket moet of wilt aanpassen. Mijn ervaring is dat eerst een aantal zaken samen op een rij zetten al direct voor meer inzicht en verheldering zorgt, zoals:

  • waarom je doet wat je doet als ZZP’er of MKB’er, wat je sterkste drijfveer is
  • wat je het leukst vindt om te doen, wat het succesvolst is en in hoeverre dat overlapt
  • wat dé boodschap is van jouw bedrijf waar jij voor 100% achter staat
  • voor wie die boodschap bedoeld is
  • waarom jouw dienstenpakket wel/niet bij de behoeftes van jouw doelgroep(en) past
  • hoe je ‘jouw mensen’ het beste bereikt

We nemen ook onder de loep waar je veel tijd aan besteedt, of dat het gewenste effect heeft en op welke manier dat bijdraagt aan jouw bedrijfsdoelstellingen. Welke marketingmethoden en communicatiemiddelen zijn voor jouw bedrijf het interessants? Hoe haal je daar maximaal rendement uit, op een kostenefficiënte manier?

We kijken ook naar communicatiezaken zoals:

  • of wat je zegt en schrijft past bij wie je bent, persoonlijk en als bedrijf
  • je communicatie geloofwaardig is en zowel visueel als inhoudelijk in balans
  • er een verschil is tussen het gewenste en huidige imago

Dit soort zaken wil je duidelijk en op orde hebben, voordat je verdergaand of op een andere manier investeert in marketing en communicatie. Want met een eenduidige boodschap vanuit een authentieke en geloofwaardige basis, spreek je de mensen aan die je wilt bereiken en die bij je passen.

Een marketing en communicatie advies en daarna..?

Goed advies geeft inzicht en energie én nodigt uit om tot actie over te gaan. Het is niet de bedoeling dat het in de spreekwoordelijke la verdwijnt. Ik stel dan ook altijd praktische actiepunten voor en geef suggesties over hoe je grote(re) veranderingen in stukjes kunt hakken en stapsgewijs uitvoeren.

Okay, genoeg gepraat, of beter gezegd, geschreven. 🙂 Als je tot hier gelezen hebt, dan kan het zijn dat je geïnteresseerd bent en een vrijblijvend oriëntatiegesprek wilt inplannen. Stuur een mail of bel 06 –